Terapiridning.

Det är för många funktionshindrade och förståndshandikappade stört omöjligt att hitta en rutin, tillgång till eller vardag med inslag av ridning.

Ridning är ett fantastiskt hjälpmedel redan från den dag då barnet kan sitta själv.

Terapiridning verkar för en god funktinalitet och ökar på livskvaliteten på många olika sätt.

Denna sida är till för att tipsa om vad man kan göra själv ifall det ej finns tillgång till Terapiridning (Hippoterapi) där ni bor.

* Fråga på den lokala ridskolan om det finns nybörjarlektioner där ni som föräldrar/ledsagare i lektionen kan gå med men inte deltaga i instruktionerna.

* Nyttja en ridskolehäst i eller utanför lektioner på egen hand.

* Hästen ska vara C eller D - ponny eller liten stor häst, max ca 150 cm. Viktigt är att ledsagaren kan gå bekvämt brevid barnet med armarna i en bekväm höjd.

* Viktigt är att hästen inte är för liten. Då försvinner effekten av gången (Som är den balanserande/läkande effekten) Fråga efter en liten häst med stor gång.

* Köp en egen sadel. Ja det är värt det. En barnsadel av westernmodell typ denna:Westernsadel kan du hitta på blocket för några hundralappar. Det är en billig försäkring för en stadig sits. De flesta smarta ridskolechefer fattar varför du tar med en egen sadel, och kan se mellan fingrarna på att den kanske inte passar hästen perfekt under de få minuterna per vecka som den kommer att användas.

* Endast gång. Raka långa sträckor, jämnt underlag, och endast gång, då får ni maxeffekt och en positiv neurologisk balansering. Hjärnan luras att tro att det är barnets egna ben som går. Jämnt och kordinatoriskt.

* Max 3 ggr i veckan, aldrig 2 dagar i rad och minst 1 gång i veckan för effekt.

* Alltid med ledsagare. Vilket innebär 2 vuxna personer. En som stöttar barnet en som leder hästen. Den som leder hästen ska vara den mest vana.

* Är man inte van eller rentav lite osäker och rädd ber man ridskolan om en minikurs i teori och praktik.

* Kolla upp olycksfallsförsäkringen så den täcker ridning under eget ansvar.

* Rådgör med barnets behandlande läkare och sjukgymnast innan ni börjar.

* Använd alltid både hjälm och säkerhetsväst på barnet, hjälm på både ledare och ledsagare är gott och säkert hästuppförande.

* Skor med stålhätta är att rekommendera till alla 3.

Maila gärna och fråga mig om ytterligare råd, eller om du tycker att jag missat något eller rentav har helt fel i mina råd.

/Carola